fredag 5 september 2014

Fredagsmys med köttfärspiroger - barnens favoriter!

Om ni vill ha lite variation på fredagstacosen kan jag varmt rekommendera
piroger med härlig köttfärsfyllning. Ett stort plus i kanten är att man kan fräsa med
en hel del grönsaker i fyllningen och lyckas lura i barnen lite extra vitaminer!
Degen är gjord på bakpulver så ingen förjäsning behövs med en hemlig ingrediens,
nämligen potatis! De blir väldigt mumsiga och är enkla även för de minsta att äta
dom man kan hålla dom direkt i handen.

 
Jag brukar göra lite olika storlekar på pirogerna, större till oss vuxna och miniatyr
piroger till ettåringarna. De större barnen får baka ut och fylla sina egna (väldigt poppis!)

Man kan förbereda mycket i förväg. Jag kokade potatisen och rev morötterna igår.
Idag gjorde jag klart degen och fyllningen som sedan fick vila i kylen fram till att
det var dags att baka ut. Dom är även toppen att frysa in!



Poppis piroger med hemlig ingrediens

Degen:
500g kall kokt potatis
7 dl vetemjöl
1 tsk salt
200g smör
2 tsk bakpulver

Fyllning:
400g köttfärs
2 msk tomatpure
1 stor hackad lök
2 morötter grovt rivna
Salt
Peppar
Vitlökspulver

Gör så här:
Kasta ner den skalade kalla kokade potatisen med salt, bakpulver,
smör i tärningar, salt och vetemjöl i en mixer. Låt kniven gå till degen
är slät och mjuk. Låt vila i kylen.

Fräs köttfärs med grönsakerna och krydda efter smak.
Häll gärna på lite vatten och låt det puttra ihop tills köttfärsen är genomstekt
och grönsakerna är lite mjuka samt det mesta av vätskan har kokat bort.
Gör inget om dom fortfarande har lite tuggmotstånd.
Låt svalna.

Dela degen i 25-30 bitar. Rulla till bollar och kavla ut till runda plättar.
Mjöla gärna bordet och på degen så den inte fastnar.
Lägg en liten klick fyllning på varje men lämna ca 1 cm runt kanterna.
Vik degen på mitten och tryck ihop med en gaffel längst kanterna.

Lägg på en bakpappersklädd plåt och grädda i mitten av ugnen på
225grader, eller 200 grader varmluftsugn ca 10 minuter eller tills pirogerna
fått fin färg. Man kan pensla med ägg före man stoppar in dem i ugnen
men det momentet brukar jag skippa.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...